Tip: catchlight

Als je me wat langer volgt, dan weet je dat ik op Instagram actief ben met @poespoespoeshetboek. Op Instagram heb ik het ontstaan van Poes! en de hele crowdfundingcampagne gedeeld, maar ook de 8-weekse fotochallenge dat een fijn e-oefenboek geworden is.

Iedere week op dinsdag wil ik een tip met je delen, #tiptuesday en #tipdinsdag. Ik probeer tips te delen die niet in het boek staan. De eerste tip ontstond twee weken geleden toen ik bij het terugkijken op Timehop* deze superlieve foto van Teddy ontdekte. (Mijn persoonlijke IG heb ik al jaren en staat vol met foto’s van de katten die in mijn leven zijn geweest en die er nu zijn.).

‘Hè, maar catchlight heb ik niet in Poes! beschreven.’ Te laat dacht ik eraan dat dit een bijzonder waardevolle tip is. Toen was Teddy pas een paar maanden oud. En wat een schatje was ze. (Hahah! Nu nog steeds hoor). 

‘Catchlight’ vangen in de ogen van je kat. Catchlight is de weerkaatsing van een lichtbron in de ogen van je dier. Het raam bijvoorbeeld, zoals hier. Dit licht voegt iets magisch toe aan je foto èn met licht in de ogen van je kat kun je makkelijker scherpstellen op de ogen.

Probeer erop te letten dat de ogen van je kat schoon zijn als je gaat fotograferen. Vuiltjes wegwerken is te doen in Snapseed, bijvoorbeeld, maar het is beter om dat niet te hoeven doen. Ik heb er bij deze foto niet op gelet. En dat was ook niet te doen, want Teddy had natuurlijk niet blijven zitten. Dus soms doe je ‘t met wat je krijgt.

* Timehop is één van mijn favoriete apps. Wat Timehop doet, is al je foto’s, tweets, posts van je social media accounts verzamelen en die per dag met je delen. Zo kan je zien wat je door de jaren heen ‘vandaag’ gedeeld hebt. Ik kan nu al 11 jaar terugkijken. Het is een feestje om door zoveel mooie herinneringen te scrollen.